Blok

Składniki

  • 1 lub jeśli chcesz żeby był bardziej kruchy 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna lub masło (250 g)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 paczka mleka w proszku – granulowane się lepiej rozpuszcza, ale smaczniejsze jest pełnotłuste
  • 4 – 5 paczek herbatników, zależy jak lubisz, ew. bakalie – dozwolone wszystkie

Przepis

  1. Zagotować cukier z wodą i kakao
  2. wyłączyć gaz dodać margarynę i mieszać aż się rozpuści
  3. wsypać i zmiksować z mlekiem w proszku
  4. dodać pokruszone herbatniki i/lub bakalie, wymieszać już łyżką
  5. wlać- przełożyć (zalezy od gęstości) do jakiejś formy wyłożonej folią (wygodniej potem wyjąć) i odstawić do wystygnięcia. Można potem schować też do lodówki na noc – herbatniki będą miękciejsze.

Jedna myśl nt. „Blok

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *