Chiński rosół i pierożki wonton

Rosół i pierożki won-ton

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 2 kawałki imbiru – jeden długości palca serdecznego, drugi połowa tego
  • 2 pęczki szczypiorku (dymki)
  • Sos sojowy (ok.1/2 szklanki)
  • Sos rybny (2-3 łyżki)

Ciasto na pierożki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • 0,25 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju

Kurczaka dokładnie umyć. Odciąć piersi,oczyścić z błon i skóry. Pozostałego kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, pozbywając się luźnej skóry i nadmaru tłuszczu, Zalać kurczaka (oprócz piersi) zimną wodą (ok.. 4 litry), dodać pęczek szczypiorku poprzekrawanego wzdłuż najgrubszych łodyg, żeby wydobyć smak, i większy kawałek imbiru pokrojony wraz ze skórką w plastry. Dodać sos sojowy (bez 3 łyżek) oraz 2 łyżki sosu rybnego. Ja jeszcze dodałam 2 ząbki czosnku obrane ze skórki i zmiażdżone. Rosół niech się gotuje bez przykrycia (bąbelkuje) ok.. 1,5 godz.

Mięso z piersi posiekać w malakserze lub nawet nożem na bardzo drobno wraz z 3 gałązkami szczypiorku, dodać 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę rybnego i mniejszy kawałek imbiru, wcześniej zamrożony i po zamrożeniu starty na tarce.

Przygotować ciasto na pierogi, tj. do 2 szklanek przesianej do miski mąki (pozostała ilość mąki jest potrzebna do podsypywania stolnicy i opruszania rąk, gdy ciasto zbyt lepiące) wlać wrzątek, rozrobić widelcem, potem dolać zimną wodę i olej i wyrobić gładki, nie twarde ciasto. Ja robiłam z 1,5 porcji. Ciasto wałkować cieniutkoi wykrawać kwadraty o boku 5 cm. Na środek każdego kwadratu wkładać przy pomocy 2 łyżeczek do herbaty kulkę farszu mięsnego, brzegi kwadratu posamrować zimną wodą palcem, zlepić w trójkąt, po czym boki dłuższego boku trójkąta zlepić ze sobą razem, formując kształt jak w polskich uszkach.

Pierożki można gotować jak polskie – we wrzątku, 3-4 minuty od wypłynięcia (chyba z 6 minut od wrzucenia do wrzątku), albo gotować na parze, ale nie wiem jak długo (trzeba uważać, żeby kurczak się ugotował).
Podawać zalane gorącym rosołem z odrobiną posiekanej dymki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *