Cytrusowy łosoś

Cytrusy górą! Proste i smaczne, czyli takie, jakie lubię najbardziej.

Składniki

  • 2 dzwonka łososia (lub 2 kawałki filetu)
  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • Przyprawa do ryb Kamis
  • Przyprawa do drobiu Kamis
  • Oliwa do smażenia

Przepis
Przyprawy wsypać razem na talerz (2-3 łyżki każdej), wymieszać. Dobrze wyszorowane cytrynę i limonkę pokroić ze skórką w grube (ok. 1 cm) plastry, obtoczyć w przyprawach i smażyć na ok.. 2 łyżkach oliwy po 1,5 minuty z każdej strony na sporym ogniu. Zdjąć z patelni. Łososia dokładnie obtoczyć w przyprawach i smażyć ok.. 4-5 minut na każdej stronie (filety są grubsze, więc można dołożyć po 1-2 minuty na każdą ze stron. Łososia podawać z ułożonymi na wierzchu cytrusami. Gdy przycisnąć je widelcem puszczają pyszny sok na rybę. Dla łakomczucha miedzy rybę a cytrusy można dodać odrobinę masła. Jak mówi moja koleżanka, wszystko dobrze smakuje, gdy dodać masła 🙂

Beata O

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *