Banany niebiańskie
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 3 banany (niedojrzałe) lub gruszki
- 1 opakowanie serka homogenizowanego
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki kremówki lub śmietanki (20 proc.)
Sposób przygotowania:
- Serek wyłożyć na sito z gazą w celu odcedzenia serwatki (1-2 godz.).
- Obrane banany pokrajać w długie plastry (4 plasterki z jednego banana).
- Smażyć na rozgrzanym maśle (2 łyżki) do lekkiego zrumienienia.
- Przełożyć połowę bananów do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.
- Serek dokładnie wymieszać z cukrem i cynamonem, połową masy posmarować banany.
- Pozostałe usmażone banany ułożyć na masie serowej, pokryć resztą masy, polać kremówką lub śmietanką.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C) i zapiekać przez 20-30 min., aż wierzch będzie lekko rumiany.
- Podawać na gorąco.