Deser bananowy na gorąco

Banany niebiańskie

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 3 banany (niedojrzałe) lub gruszki
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki kremówki lub śmietanki (20 proc.)

Sposób przygotowania:

  1. Serek wyłożyć na sito z gazą w celu odcedzenia serwatki (1-2 godz.).
  2. Obrane banany pokrajać w długie plastry (4 plasterki z jednego banana).
  3. Smażyć na rozgrzanym maśle (2 łyżki) do lekkiego zrumienienia.
  4. Przełożyć połowę bananów do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.
  5. Serek dokładnie wymieszać z cukrem i cynamonem, połową masy posmarować banany.
  6. Pozostałe usmażone banany ułożyć na masie serowej, pokryć resztą masy, polać kremówką lub śmietanką.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C) i zapiekać przez 20-30 min., aż wierzch będzie lekko rumiany.
  8. Podawać na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *