Farfalle z łososiem

To przepis od mojej koleżanki z pracy, Moniki M-K, a ona skolei dostała go od innej koleżanki hehe

Dania włoskie uwodzą mnie swoją prostotą – zaledwie kilka składników, a efekt niesamowity. Dzisiejsze danie, czyli farfalle z łososiem, można podać jako lekki obiad, lub też na zimno, jako sałatkę. Przepis oczywiście z „Kuchni włoskiej”.

Składniki

  • makaron farfalle (kokardki)
  • 200 g łososia wędzonego w plastrach lub strzępkach
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 100 g pomidorków cherry
  • pół szklanki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • duży ząbek czosnku
  • parmezan do posypania
  • do dekoracji – kilka listków rukoli

Przepis
Makaron ugotuj al dente. Seler, pomidory i łososia umieść w misce, dolej oliwę i ocet. Ząbek czosnku przekrój na pół i nabij na widelec, a następnie wymieszaj tym widelcem zawartość miski – tak, aby potrawa nabrała od czosnku nieco smaku. Dodaj ciepły makaron, wymieszaj, posyp parmezanem i udekoruj rukolą.

Podawaj na ciepło albo na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *