Grzyby z porami zapiekane w jajku

Składniki (na 6 porcji):

  • 250 g różnych grzybów; mogą być boczniaki, kurki, pieczarki, rydze
  • 1 por
  • 75 g sera żółtego (np. Cheddar)
  • 200-300 ml śmietanki kremówki
  • 6 jaj (po jednym na porcję)
  • ok. 50 g masła
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku

Przepis
Grzyby delikatnie obmyj lub tylko oczyść z piasku i resztek runa leśnego, większe potnij na części. Obsmaż je na niewielkiej ilości masła, a potem odsącz z tłuszczu. Umytego pora przetnij wzdłuż i pokrój w cieniutkie półtalarki i przesmaż do miękkości, rzucając na mocno rozgrzane na patelni masło, by nie puścił soku. Do sześciu żaroodpornych kokilek wlej trochę śmietanki i wrzuć grzyby wymieszane z porem. Posyp utartym serem i wbij do każdej całe jajko. Posól je i popieprz, a dla ochrony przed przypaleniem na wierzch wylej resztę śmietanki. Piecz przez 15 minut w temperaturze 200ºC, wstawiając miseczki do gorącego piekarnika. Po upieczeniu białko będzie ścięte, a żółtko powinno być półpłynne.
Po wyjęciu i posypaniu siekanym koperkiem od razu podawać z kromką chleba razowego lub innym pieczywem.

Jedna myśl nt. „Grzyby z porami zapiekane w jajku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *