Składniki (na 6 porcji):
- 250 g różnych grzybów; mogą być boczniaki, kurki, pieczarki, rydze
- 1 por
- 75 g sera żółtego (np. Cheddar)
- 200-300 ml śmietanki kremówki
- 6 jaj (po jednym na porcję)
- ok. 50 g masła
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz do smaku
Przepis
Grzyby delikatnie obmyj lub tylko oczyść z piasku i resztek runa leśnego, większe potnij na części. Obsmaż je na niewielkiej ilości masła, a potem odsącz z tłuszczu. Umytego pora przetnij wzdłuż i pokrój w cieniutkie półtalarki i przesmaż do miękkości, rzucając na mocno rozgrzane na patelni masło, by nie puścił soku. Do sześciu żaroodpornych kokilek wlej trochę śmietanki i wrzuć grzyby wymieszane z porem. Posyp utartym serem i wbij do każdej całe jajko. Posól je i popieprz, a dla ochrony przed przypaleniem na wierzch wylej resztę śmietanki. Piecz przez 15 minut w temperaturze 200ºC, wstawiając miseczki do gorącego piekarnika. Po upieczeniu białko będzie ścięte, a żółtko powinno być półpłynne.
Po wyjęciu i posypaniu siekanym koperkiem od razu podawać z kromką chleba razowego lub innym pieczywem.
mmmmmm pycha:)