Jogurtowiec z brzoskwiniami

Składniki
0,5 l jogurtu naturalnego
2 serki homogenizowane waniliowe po 250 g każdy
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny + 2 łyżeczki
puszka brzoskwiń
galaretka brzoskwiniowa albo o smaku owoców tropikalnych
paczka biszkoptów
0,5 szklanki mleka
50 ml wódki albo malibu
0,5 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny
Przepis
Dno tortownicy wyłożyć równomiernie biszkoptami nasączonymi mlekiem z alkoholem. Jogurt połączyć z serkami waniliowymi i cukrem. 4 połowki brzoskwiń zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę i dodać do masy jogurtowej. Wlać przestudzoną żelatynę. Najlepiej używać żelatyny,
która nie wymaga gotowania, tylko rozpuszczenia w gorącej wodzie. Masę dokładnie wymieszać i przelać do szczelnej tortownicy o średnicy około 30 cm. Formę wstawić do lodówki. W czasie, gdy masa będzie tężała, rozpuścić galaretkę w gorącej wodzie. Dodać do niej pozostały sok z brzoskwiń (powinno go być około 300 ml) wcześniej podgrzany i wymieszany z 2 łyżeczkami żelatyny. Wyjąć tortownicę z lodówki. Udekorować dowolnie pokrojonymi brzoskwiniami i zalać zimną galaretką. Całość odstawić ponownie do lodówki na kilka godzin. Deser, dzięki jogurtowi jest bardzo lekki. Nie wymaga dodawania jajek, masła ani śmietany. Jeżeli przygotowuje się brzoskwiniowiec dla dzieci, należy oczywiście zrezygnować z alkoholu do nasączania biszkoptów. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *