Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Krokiety ziemniaczane

Ziemniaki ugotować, zmielić lub przefasować. Poczekać, aż wystygną.
Dodać podsmażonej cebulki, jajko, sól, pieprz. Wymieszać. Formować
płaskie kotlety, obtaczać w tartej bułce. Smażyć na bardzo gorącym
oleju. (krokiety dobrze się smażą, gdy są chłodne – nie piją zbyt dużo
oleju).

a do tego:

Szampiony
Bardzo świeże i bardzo białe pieczarki (o innych mowy nie ma) obrać i
pokroić, wrzucić do garnka, skropić dużą ilości soku z cytryny, dodać
posiekaną natkę pietruszki (w trakcie duszenia można dodać podsmażonej
cebulki). Dusić na średnim ogniu, pod przykryciem, aż będą miękkie.
Zmniejszyć ogień. Dodać masło, trochę mąki dla zagęszczenia, sól i
pieprz. Można bardzo gęstą śmietanę. Najważniejsze w tym sosie jest to,
że jest on biały – wtedy jest najsmaczniejszy.

Jedna myśl nt. „Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

  1. Jaki tam kącik? To prawdziwy kąt i w dodatku pełny. Mile zaskoczyła mnię mnogość przepisów na potrawy wegetariańskie, część z nich mam zamiar wypróbować. Trzymaj tak dalej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *