Kotlety mielone z grzybów

Składniki (na 4 porcje):

  • 40 dag świeżych (borowiki, gąski, podgrzybki, pieczarki)
  • ok. ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • 10 dag czerstwej bułki
  • ½ l mleka
  • 1 jajko
  • sól, mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 5 dag tartej bułki

Przepis
Grzyby oczyść dokładnie z piasku, posiekaj i uduś z pokrajaną cebulą na 6 łyżkach oleju. Czerstwą bułkę namocz w mleku i odciśnij, zmiel ją wraz z uduszonymi z cebulą grzybami. Do masy dodaj jajko, siekaną zieleninę, sól, pieprz i starannie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, by formować z niej kotlety, dodaj łyżkę (lub dwie) tartej bułki. Każdy z kotletów otocz w tartej bułce i smaż na silnie rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty brąz. Najlepiej smakują na ciepło z puree kartoflanym, polane sosem grzybowym, z dodatkiem surówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *