Pasztet z pieczarek

Składniki: ok 60 dkg pieczarek, 2 całe jajka, 3 łyżki stołowe bułki tartej, natka pietruszki, 1/4 kostki tłuszczu, (masło/margaryna), sól i pieprz
Wykonanie: Porcja na małą brytfankę (do klopsu), Pieczarki oczyścić, umyć i pozostawić do obeschnięcia. Grzyby zetrzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach, dodać posiekaną natkę, bułkę tartą, całe jajka, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać łyżką i przełożyć do brytfanki. Na wierzch położyć płatki tłuszczu.
Zapiekać około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na złoty kolor. Najlepiej smakuje na gorąco, krojone jak klops z ziemniaczkami lub chrupiącą bułką (mniam). Po zastygnięciu można stosować jak pasztet do pieczywa. Daje się kroić w stosunkowo cienkie plasterki. Dodatkowa zaleta to prostota potrawy, a pieczarki nie muszą być „pierwszego sortu”, bo i tak są rozdrobnione.

2 myśli nt. „Pasztet z pieczarek

  1. Witam mam pytanie jak przyrządzić pasztet z pieczarek nie bardzo rozumiem ponieważ nie robiłam nigdy czegoś takiego chodzi mi o jedną ostatnią rzecz przygotowania czyli na pieczarki, które wyłożymy w brytwance to na wierz kładziemy plastry masła czy tak czy blaszkę trzeba wysmarować tłuszczem i wtedy położyć pieczarki wymieszane z jajkiem i bułką tartą? pozdrawiam

    • Blaszkę czy inne naczynie należy z całą pewnością wysmarować masłem lub margaryną, by zawartość nie przywarła. Na wierzch można również położyć kilka kawałków masła, by pasztet nie uległ wyschnięciu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *