Ciekawostki dotyczące miodu i jego powstawania

Moim zdaniem bardzo interesujące.
Miód pszczeli
1. Miód w dawnych czasach był  przez  okres miesiąca  spożywany  przez nowożeńców jako środek wzmacniający, celem uzyskania zdrowego potomstwa. Dlatego mówimy „miesiąc miodowy”.
 
2.          Miód szybko wzmacnia i  regeneruje  organizm po dużym wysiłku  fizycznym i umysłowym. Cukry proste glukoza i  fruktoza zawarte w miodzie błyskawicznie  przenikają do krwi.  
 
3.          Miód reguluje procesy trawienne i zapobiega wzdęciom.        
 
4.          Fruktoza zawarta w miodzie odtruwa  organizm, zobojętnia  szkodliwe  produkty  kawy, alkoholu i innych używek.        
 
5.          Miód jest świetnym  upominkiem, który każdemu niezależnie od sytuacji  możemy  podarować.        
 
6. Dla poprawienia słabnacego wzroku babcie zalecały jeść pyłek pszczeli.
7.          Miód  należy  przechowywać w temperaturze 6-15°C, chroniąc go przed działaniem światła w szczelnie zamkniętych naczyniach. Wówczas nie straci swoich właściwości nawet przez  3  lata.       
 
8.          Płomień świecy woskowej jonizuje powietrze i jest nie toksyczny,  wprowadza do niego zdrowy mikroklimat  pachnący miodem i propolisem.       
 
9.          Każdy miód jest dobry, różnice w składzie miodu są nie wielkie. Niektóre miody z uwagi na swój specyficzny skład są bardziej polecane w określonych schorzeniach np. miód lipowy na przeziębienie, grypę.        
 
10.          Matka pszczela może żyć nawet 5 lat. Życie pszczoły robotnicy w okresie od wiosny do jesieni trwa 5-6 tygodni.Trutnie mogą żyć nawet rok,lecz na koniec sezonu przed zimą są brutalnie wypędzane z ula i giną.       
 
11.          Miód działa jak eliksir młodości. Wzbogaca dietę w łatwo przyswajalne składniki mineralne, witaminy i aminokwasy.        
 
12.          Matka pszczela znosi jaja, z których wylęgają się larwy pszczół i trutni, pszczoły wykonują całą prace w ulu, trutnie jak to trutnie nic nie robią, nawet są karmione przez pszczoły.        
 
13.          Występujące w miodzie żelazo jest przyswajalne prawie w całości  i szybko wbudowywane w hemoglobinę.        
 
14.          Podczas lotu pszczoła wykonuje 350-450 ruchów skrzydełkami na sekundę, a prędkość lotu wynosi 20-60 km/h.         
 
15.          Zapłodnienie matki pszczelej /przegra/ następuje w powietrzu czasem kilka kilometrów od ula. Trutnie w ulu nie interesują się matką.        
 
16.          Miód gryczany zawiera  rutynę – jeden ze składników witaminy „P”, która uszczelnia naczynia krwionośne, a tym samym przeciwdziała miażdżycy, zwiększa przyswajalność witaminy „C „.       
 
17.          Przeciętny zasięg lotu pszczół na pożytki wynosi do 3 km, maksymalny zasięg  wynosi 10km.        
 
18.          Pszczoły zimują tworząc ściśnięty kulisty kłąb, temperatura wewnątrz wynosi powyżej 25°C. Spożywają w tym czasie pokarm, potrzebną temperaturę do przeżycia wytwarzają pocierając trzecią parą nóg o tułów.        
 
19.          Naturalny miód  powinniśmy spożywać zgodnie z naszymi preferencjami smakowymi i nie powinien być traktowany tylko jak lekarstwo, lecz jako smaczny odżywczy i zdrowy pokarm.         
 
20.          Dwie łyżki miodu obniżają poziom wypitego alkoholu o 15%.       
 
21.          Pod koniec lutego, gdy słońce mocniej przygrzewa matka zaczyna składać pierwsze jaja, temperaturę wewnątrz kłębu podnoszą pszczoły do 34-35 °C.         niezależnie od warunków panujących poza ulem.
22.          Na serce najlepszy jest miód rzepakowy, zawiera najwięcej glukozy i fruktozy, duże ilości potasu i magnezu tak niezbędnych dla właściwego funkcjonowania mięśnia sercowego.        
 
23.          Miód reguluje pracę  nerek,obniża poziom kwasu nerkowego, zapobiega osadzaniu się piasku moczowego i kamienicy nerkowej.        
 
24.          Miód gryczany posiada najsilniejsze właściwości przeciwdziałania tworzeniu się tzw. wolnych rodników, składniki zawarte w nim łączą się z wolnymi rodnikami unieszkodliwiając je.        
 
25.          W czasie wychowywania czerwiu temperatura w ulu wynosi 34-35°C, bez względu na panujące warunki zewnętrzne.       
 
26.          Miód dodany do kąpieli ma działanie uspakajające, rozluźniające i kojące na skórę. Do wody o temp. 38°C dodać 300g miodu i  przebywać w niej 20-30 min.       
 
27.          Matka pszczela jest zapładniana w powietrzu przez kilka trutni,które w wyniku kopulacji giną.        
 
28.          Miód pitny jest napojem alkoholowym, powstaje w wyniku fermentacji  rozcieńczonego miodu, która może trwać nawet kilka lat.       
 
29.          Miód lipowy posiada silne działanie przeciwzapalne, jest najlepszy  na zapalenie dróg oddechowych, grypę, anginę i „chrypkę”.        
 
30.          Pyłek kwiatowy jest środkiem skutecznie wspomagającym leczenie prostaty. Zaleca się spożywać dziennie( 1-1,5 łyżki pyłku).        
 
31.          Są osoby nietolerujące miodu, może się to objawiać nudnościami, wymiotami, biegunką, wysypką, świądem.        
 
32.          Paląca się świeca woskowa likwiduje zapach dymu tytoniowego oraz inne zapachy pochodzenia naturalnego i chemicznego.        
 
33.          Miód niewłaściwie  rozgrzewany (powyżej temp. 42 °C przez dłuższy czas ma postać  tylko płynną,  wówczas traci swoje właściwości lecznicze m.in. zdolność niszczenia bakterii.       
 
34.          Miody wielokrotnie tańsze pochodzące przeważnie z Chin, Indii  lub krajów afrykańskich są sprzedawane w formie płynnej (są przegrzane). Miody takie nie krystalizują, a ich wartość lecznicza jest wątpliwa. Ponad to zawierają  pyłki innych roślin niewystępujących w naszej szerokości geograficznej,które mogą oddziaływać alergicznie.        
 
35.          Najchętniej kupowanym miodem jest miód lipowy, lipowo-spadziowy, natomiast najdroższym miodem jest miód wrzosowy.        
 
36.          Miód jest  jedynym z  nielicznych  produktów  spożywczych,  który nie psuje się,  oczywiście  pod warunkiem, że dojrzewa w ulu i jest właściwie przechowywany.        
 
37.          Paląca się świeca woskowa doprowadza w krótkim czasie do równowagi  psychicznej i spokoju wewnętrznego po stresie, migrenach, nerwicach.        
 
38.          Żeby pszczoły zebrały kg miodu muszą odwiedzić kilka milionów  kwiatów.        
 
39.          Prawdziwy miód płynny / potoka /  powinien być gęstą  cieczą, która z czasem ulegnie krystalizacji. Jeden  litr miodu waży 1.40-1.45 Kg.        
 
40.          Matka pszczela składa dziennie 2000 i  więcej jaj, z których po 21 dniach wylęgają się pszczoły robotnice.        
 
41.          Prawdziwy miód wcześniej czy później ulega krystalizacji, lecz nie zmienia ona jego wartości odżywczych.         
 
42.          Miód skrystalizowany (krupiec) można doprowadzić ponownie do płynnej (potoki) bez utraty jego cennych właściwości wolno podgrzewając go w kąpieli wodnej o temperaturze 42°C od czasu do czasu mieszając. Po pewnym czasie, jeśli nie przekroczymy tej temperatury ponownie ulegnie krystalizacji.       
 
43.          Pyłek pszczeli zaleca się leczniczo spożywać dziennie:(1 łyżeczka pyłku waży 5g)        
 
• Dorośli 30-40 g
• Dzieci  do 12 lat 15g
• dzieci od 3-6 lat 10g            
 
44.          Miód prawie natychmiast uzupełnia  braki energetyczne i utrzymuje je przez wiele  godzin,       a  glukoza zawarta w nim jest najważniejszym  materiałem energetycznym dla serca.        
 
45.          Dodając miód do kawy czy herbaty warto zaczekać chwilę, aż przestygnie, aby miód nie stracił swoich cennych właściwości.        
 
46.          Świeca woskowa palona 20-30 minut przed snem, jonizuje powietrze, daje głęboki, spokojny i zdrowy sen.        
 
47.          Miód nie zastąpi leków i operacji, ale spożywany regularnie może wyeliminować konieczność interwencji medycznej.        
 
48.          Poleca się spożywać miód w  następujących dawkach:
• Niemowlętom do roku nie zaleca się
• dzieci 1-2 lat  7g  dziennie
• dzieci 2-6 lat  10-20g  dziennie
• dzieci 6-12 lat  30-50g  dziennie
 
• młodzież i dorośli  60-150g  dziennie
49.          Płaska łyżeczka do herbaty to około 5g miodu Łyżka stołowa miodu to około 20 g miodu.  
 
50.          Działanie bakteriobójcze i odżywcze miodu wzrasta, gdy jest rozpuszczony ( 1-2 łyżki miodu do szklanki zalać letnią wodą i pozostawić pod przykryciem na 12 godz.) Zaleca się pić miód rano na czczo i wieczorem.       
 
51.          W celach leczniczych dziennie przyjmujemy miodu:         
 
• W schorzeniach układu moczowego: 2-4 łyżeczki
• Serca i naczyń, układu nerwowego, jelit, wątroby: 3-6 łyżek
• Układ oddechowy 4-6 łyżek
• Żołądek i przewód pokarmowy 5-10 łyżek
52. Pszczoły rozróżniają kolory: biały, czarny, żółty, niebieski. Inne kolory są dla nich kolorami szarymi.
53. W Polsce jest ok. 900 tys. rodzin pszczelich i prawie 50 tys. pszczelarzy. Produkcja miodu kształtuje się na poziomie 15-18 tys. ton.
54. Pszczoły porozumiewają się między sobą specjalnym tańcem, tańców jest kilka rodzai, wykonują przy tym różne kółka potrząsają tułowiem, poruszają skrzydełkami, wydają też dźwięki.
55. Rodzina pszczela na własne potrzeby zużywa 80-120 kg miodu, 25-40 kg  pyłku i 50-60 l wody.
56. Średnie roczne spożycie miodu w Polsce wynosi 270g, w Niemczech 3,2 kg, a w Europie 0,8kg. na głowę mieszkańca.
57. Pszczoły zbieraczki zbierają nektar z kwiatów dodają pierwsze enzymy i przynoszą do ula, gdzie pszczoły ulowe dalej wzbogacają go w produkowane przez gruczoły gardzielowe i ślinowe aminokwasy, enzymy, kwasy i związki organiczne.
58. Jeden kg  pszczół to 10000 osobników. (objętościowo to pojemność 1 litra)
59. Zebrany nektar jest wielokrotnie przenoszony coraz  to do innych komórek plastrów, wzbogacany przez wydzieliny gruczołów gardzielowych i ślinowych, w różne związki, odparowywany z wody do momentu, gdy jej zawartość będzie wynosić 18-20%. Dojrzały miód jest następnie zasklepiany cienką warstwą wosku.
60. Pszczeli ul jest fabryką-laboratorium gdzie praca trwa nieprzerwanie  dzień i noc.
61. Żądło pszczoły wygląda jak harpun. Po użądleniu pszczoła wyrywa go z tułowia razem z gruczołem żądłowym, który cały czas aplikuje jad. Dlatego natychmiast po użądleniu należy go usunąć wraz z żądłem zsuwając energicznie paznokciem, nożem. Nie wolno natomiast wyciągać żądła.
62. Ostre zapachy, drgania powietrza, alkohol i niektóre pożytki np. gryka drażnią pszczoły, a one reagują żądleniem.  Pszczoła po użądleniu umiera.
63. Feromony to substancje wytwarzane w różnych częściach ciała matki, pszczół robotnic i trutni. Służą one do przekazywania różnych informacji. Ich rolą jest między innymi: zapewnianie rodzinnej więzi, poczucie bezpieczeństwa, właściwej korelacji miedzy poszczególnymi osobnikami. Na ich podstawie np. pszczoły odróżniają własną matkę od obcej, czy pszczoły strażniczki wiedzą, który osobnik jest obcy.
 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *